כמה ריחות אתם מכירים? בטח נתקלתם במגוון עצום של ניחוחות. ואנחנו לא מדברים רק על ריחות של בשמים, ריחות יכולים להיות גם ההיפך המוחלט מבושם, אותם ריחות שליליים שהמוח שלנו מתרגם לבחילה איומה. באדם יש -תודה לא-ל- מערכת מתוחכמת של הרחה. כל ריח שנתקלנו בו אי פעם, מיד מקוטלג בתודעה יחד עם הסיטואציה בה היינו במקום ובזמן שלה ועם כל החוויות שחווינו סביבה. קורה לנו הרבה שאנו מריחים ריח של אפייה ומיד נזכרים בתחושת החמימות של המטבח של אימא...

פרופ' ירין דודאי ופרופ' נועם סובל ממכון וייצמן למדע שערכו מחקר מקיף בנושא הריח, גילו כי הקשר שנוצר לריח אצל בן האדם, הוא חיבור בין הרגש למוח. הרגשות בהרחת דבר מה שמעוררות את הפרפרים לתקופות ורודות, לא בהכרח קשורות לריח, אלא באותה תקופה המוח מצא ביטוי פיזי לרגש ע"י הריח. והביטוי הפיזי הזה חוזר כל פעם שבה אנו נפגשים בריח.

הריחות בעולמנו מגוונים וצבעוניים. ריח יכול לעורר אותנו, להמריץ אותנו ואפילו למגנט אותנו. כל פרח הוא ריח מיוחד, אפילו כל צומח הוא ריח מיוחד

את הבשמים מרכיבים בדרך כלל משלושה תווים; עליונים, אמצעיים ותחתונים, כשכל תו מכיל מורכבות של ריחות המרוקחות ע"פ טעמו של הבושם. בסופו של דבר כל בושם נכנס לקטגוריית הריחות של טבלת בשמים ומקוטלג גם לפי צבע ולפי זה אנו- הקונים- נמצא את הבושם "שלנו".

כשם שבני אדם שונים כך ריחותיהם שונים, כל אדם אוהב ומתחבר לסוג הריח שלו, הריח המתאים לו. ישנם אנשים – ת'אמת אני מקנא באנשים האלו – שהבושם הראשון אותו הם אוהבים, אתו הם לנצח וילווה אותם לאירועים ערב ערב. האנשים הללו חוסכים המון זמן בבחירת הבושם, אבל לרוע המזל רובנו לא כך. אצלנו - האנשים הרגילים, קניית בושם הופך למבצע סבוך שנגמר בדרך כלל כשעל כל זווית אפשרית על ידינו יש ריח של בושם אחר וכבר אי אפשר לשפוט כלום ואנו עוברים לידה של הדיילת התורנית שאצלה הארומה מבלבלת עוד יותר...

  • אז נעשה לכם קצת סדר בבלאגן הריחות הבילתי נגמר הזה. האמת היא שכל הבשמים המופקים בכל העולם מצטמצמים לרשימה כללית של חמש קבוצות כשבכל קבוצת ריחות מוגדר המרכיב של הריח. הרשימה היא כדלהלן:  
  • אוריינטלי -  ORIENTAL
  • ארומטי -   AROMATIC
  • פרחוני - FLORAL
  • עצי - WOODY
  • רענן - FRESH
  1.  

ריח אוריינטלי

בשמים מקבוצה זו מורכבים מ: קינמון, פצ'ולי, מור, לבונה, קטורת, אמבר, מוסק חושני, ווניל, ועץ אלגום. הרשימה האקזוטית הזאת יוצרת בושם חושני ומהפנט, מעורר חושים וממגנט.

ריח ארומטי

הרכב ארומטי משולב בתוכו ריחות מרגיעים. תעצרו רגע, שבו, עצמו עיניים ותנשמו עמוק את הארומה המורכבת מטימין, רוזמרין, מרווה, גרניום ריחני ובזיליקום. גם אם לא זיהיתם את כל התבלינים, אתם תחושו רוגע וחוויה שרק הטבע יכול להעניק.

ריח פרחוני

אפשר לומר שהפרחים הם מקור הריחות. בעצם הבושם ששימש בעולם לפני שהמציאו הצרפתים את הבושם המוכר לנו כיום, היה תמצית פרחים שהייתה נמרחת על הגוף. כלומר עוד מקדם נהנו בני האדם מחגיגת הפרחים שמסתכמת בריחות רומנטיים רכים ומעודנים שברשימתם: ורד, סיגליות, יסמין, אירוסים, שושנים, ולקט פרחי שדה. כשאנו שואפים לריאותינו את כל זה, אנו פשוט נכנסים לחלום מעולם אחר. תחושו את עצמכם נמצאים בגן ירוק מלא בשושנים צחורים בנגיעות כתומות ורודות  או כל חלום צבעוני שתחפצו…

ריח עצי

הריח העצי הוא אצילי יותר, הוא משדר כבוד ורצינות שלא ניתן להתעלם ממנה. הבושם יורכב מעצי אלון, ארז ואורן שמוסיפים לו ניחוח של נפנופי עלים ותיבול ריח לח של יער. הקבוצה הזו היא ללא ספק מהריחות המתונים יותר...

ריח רענן

כשמו כן הוא, להריח ולהתרענן באמצע עבודה או בסוף יום עמוס; לשבת על הכורסה בסלון עם הבושם על ידך, להצמיד את הפקק לחוטם, לעצום עיניים, להרפות את הגוף, לנשום יותר עמוק ופשוט להרגיש על חוף הים; רעש הגלים ברקע עם טיפות קרירות הניתזות לפנים... הרעננות של הבושם מורכבת מעשבים ירוקים, פירות הדרים, תווי לימון, ונגיעות מנטה מרעננים. פשוט תמשיכו לנשום...

בעצם רשימת הריחות דלעיל היא הבסיס לכל בושם, בדרך כלל מפיקים אותו מאחת הקבוצות, אך כמובן שיש יוצאים מן הכלל וחוץ מתערובת הריחות האלה מתווספים גם תבלינים רבים שמשביחים את הריח ומעצימות אותו...

לבשם (אדם הבורא בשמים) יש לרוב חוש ריח מפותח במיוחד והוא נעזר בכך רבות בבחירת הריח ובמינונים. בכל תהליך יצירת הבושם, עובדים כמה בשמים בכמה שלבי בניה על מנת שהתוצר סופי יהיה מושלם.

גם על צבעי הבשמים ישנן קטגוריות ועל כך נכתוב פוסט נוסף בהמשך. בינתיים שימו על עצמכם את הבושם האהוב עליכם אחרי יום עבודה עמוס ופשוט תנסו להרפות ולהירגע עם הריח שלו.

 

Comments (1)

    • רוית
    • 2017-04-29 22:36:37
    משתמשת שנים הבושם דיון של כריסטיאן דיור הבקבוק הכתום,עד היום מקבלת המון פידבקים מעולים עליו..בא לי לנסות עוד בושם באותו סגנון ריח ..על מה ממליצים?